Giro d’Italia – en løbsklassiker

Siden 1909 har der været kørt Giro d’Italia, og i dag regnes løbet for et af de største klassiske løb. Det køres typisk i Italien, som navnet siger, men rækker også ind i de omgivende lande.

Ligesom Tour de France og andre løb blev det første gang sat i værk af en avis, nemlig La Gazzetta dello Sport, som havde brug for at få øget oplagstallet, og en begivenhed som et stort cykelløb kunne givetvis trække mange nye læsere til. Løbet har været gennemført lige siden undtagen under første og anden verdenskrig, hvor der naturligvis nok var andet at tænke på.

Første vinder af løbet blev italieneren Luigi Ganna.

Løbet stammer fra en tid, da cyklingen både var i kraftig vækst som sport, men også fra en tid, da lande rundt omkring i Europa havde behov for at markere sig. For Italiens vedkommende var det at cykle landet rundt også en manifestation af samlingen af Italien, der ikke havde så mange år på bagen på dette tidspunkt.

Op til 1950 var vinderne hovedsagelig italienere, selv om der var deltagere fra flere europæiske lande. Dette ændrede sig lidt efter 1950, og således vandt en rytter fra Luxembourg, Charly Gaul, i 1958 og en gang mere.

Løbet i 1962 er stadig kendt som et løb, der blevet plaget af ekstremt dårligt vejr, som gjorde forholdene for rytterne meget vanskelige. Der kom blandt andet en voldsomt storm, så nogle af bjergruterne ganske enkelt ikke kunne gennemføres.

De senere år har billedet i langt højere grad end de de første årtier været præget af mange internationale ryttere, som også har vundet løbet. Cykelsporten er som så mange andre sportsgrene for alvor blevet en global foreteelse.

I 2020 blev løbet som så mange andre events og begivenheder aflyst på grund af udbruddet af coronavirus.