Danmark Rundt

Man behøver ikke tage til udlandet for at følge et stort cykelløb med såvel danske som internationale ryttere, der har smurt cyklen for at konkurrere om en vinderplads i et løb. Siden 1985 har vi her i landet haft løbet Danmark Rundt, som er et løb, der køres over fem løbsdage med en besætning af professionelle landevejsryttere.

Danmark Rundt er en del af en større sammenhæng, nemlig Europa Tour, som styres af den internationale cykelunion også kaldet UCI. Det danske etapeløb har gennem mange år været sponsoreret af PostNord og bærer derfor også navnet PostNord Danmark Rundt.

Manglende løbsperiode

Selv om løbet blev grundlagt i 1985, har det ikke været afviklet kontinuerligt siden. Der blev holdt en fem års pause i årene 1989 – 1994, men i 1995 var der igen mulighed for at gennemføre løbet, og siden er der blevet cyklet Danmark rundt hvert år. I 2020 blev løbet dog aflyst på grund af coronaen, der ændrede ved så mange planer.

Et populært løb i Danmark

Selv om PostNord Danmark Rundt ikke når Tour de France i popularitet, er det alligevel et populært løb i Danmark. Omkring en halv million danskere følger med fra stuerne, når DR sender løbsorientering og uddrag hver aften i løbsperioden. Og man regner også med, at omkring 500.000 cykelentusiaster stiller op ved vejkanterne, når rytterne suser forbi.

I dag er PostNord Danmark Rundt ikke alene en live- og tv-begivenhed. Løbet har også aktive konti på de sociale medier, både Facebook, som flere end 3 millioner danskere benytter sig af, og Instagram og Twitter – den sidste kanal er ikke så brugt herhjemme endnu, men har dog fået et kraftigt løft opad i takt med, at den blev kendt som den daværende amerikanske præsident Donald Trumps yndlingsmedie.

Kendte vindere

Gennem tiden har PostNord Danmark Rundt kunnet byde på spændende løb med internationalt kendte vindere fra både Danmark og udlandet. Første vinder i startåret 1985 blev den italienske rytter Moreno Argentin med Kim Andersen på andenpladsen. I 1986 og 1987 var der danske vindere på guld-pladsen, nemlig Jesper Worre og Kim Andersen, og siden har der været en god blanding af såvel danske som internationale ryttere på sejrsskamlen.

Bjarne Riis har naturligvis også indtaget pladsen – i 1995 – og siden har vi set andre kendte danskere på skamlen: Blandt andet Jakob Piil, Rolf Sørensen, Jacob Fuglsang og Michael Valgren.