Cykling går langt tilbage

Vidste du, at den første kendte idé om en cykel blev født allerede før 1500? Nej vej? Men allerede i 1493 skitserede italieneren Gian Giacomo Caprotti en cykel, og selv om cyklen ikke kom i produktion allerede dengang, var ideen om en menneskedreven transport på hjul født. Mennesket har altid haft et ønske om at komme hurtigt fra A til B med brug af så få kræfter som muligt, og her var tanken om en cykel en nærliggende idé.

Selv om tanken blev genoplivet i 1700-tallet, skal vi dog frem til 1800-tallet, før vi for alvor fik styr på cykling som en mulig transportform. Og allerede i 1868 fandt det første cykelløb sted, da en flok ryttere kørte på en 1.200 meter lang rute i den franske hovedstad Paris.

I takt med, at teknikken og vores muligheder for at producere nemt og billigt har udviklet sig, har også cyklen som transportmiddel udviklet sig. Der er langt fra de første væltepetere med et kæmpestort forhjul og lille baghjul, til vore dagens citybikes , mountainbikes og løbscykler – for slet ikke at tale om de Christianiacykler og deres fætre og kusiner, der bruges til at transportere hele familier rundt. Men ideen er den samme: Hurtig, billig og praktisk transport af mennesker fra sted til sted.