Tour de France

Det mest berømte cykelløb i verden er nok Tour de France, som hvert år køres over en periode på tre uger – i juni og juli måned. Hvert år dyster ryttere fra hele verden i de 20 etaper, som løbet er inddelt i. Ruten er på mellem 3.000 og 4.000 kilometer, så der skal arbejdes for sagen. Tour de France er da også kendt som et voldsomt hårdt cykelløb, hvor ryttere hvert år må udgå, fordi de ikke kan klare mosten.

Der stiller typisk omkring 180 ryttere til start til et Tour de France. Løbet udgår fra forskellige steder – og det er en kamp at blive udvalgt som det sted, hvor startskuddet lyder. I 2020 var det således i Nice.

En start med snyd og fup

Det første Tour de France blev kørt i 1903. Det var etableret af redaktøren af l’Auto, Henri Desgrange, og for ham var løbet en stor succes, for han tjente styrtende på det, og oplaget på hans blad voksede med lynfart. Men ret beset var det første løb fyldt med fup og fidus, og nogle steder blev kørerne angrebet eller løbet saboteret. Der blev strøet glasskår og søm ud på vejene nogle steder, og rytterne blev angrebet og fik hældt kløpulver i bukserne – det kan lyde som en uskyldig spøg, men har næppe været behageligt med flere tusind kilometer i sadlen foran sig.

Nogle af rytterne snød dog også selv. En af rytterne hægtede sig på en bil ved hjælp af et tov og kom på den måde hurtigt frem, og andre tog toget fra sted til sted om natten, hvor man også afviklede nogle af etaperne. Og så drak man cognac som stimulans – det har været et muntert lag, der nåede frem.

Siden kom der lidt mere styr på sagerne, og i dag er Tour de France det cykelløb i verden med den højeste præmiesum på højkant, og vinderne kan efterfølgende tjene endnu mere gennem lukrative aftaler med sponsorer og sportsfirmaer.

Løbet er i dag inddelt i forskellige konkurrencer, som udgør det samlede løb. I klassementet kæmpes om den gule førertrøje, og indehaveren af den gule trøje er hele tiden rytter, der samlet set har den bedste tid. Dertil kommer pointkonkurrencen, hvor den grønne trøje er trofæet. I Bjergkonkurrencen kæmpes om den prikkede trøje, og i ungdomskonkurrencen om den hvide trøje. I holdkonkurrencen og fighterkonkurrencen er der ingen førertrøje, men resultaterne indgår i løbets samlede resultatopgørelse.

Der er som regel altid danske ryttere med, og de har ofte klaret sig rigtig godt. Således har Bjarne Riis vundet det samlede løb, men har siden måttet indrømme at have taget doping.

Mange af de bedst kendte internationale ryttere har slået deres positioner fast i Tour de France. Det gælder blandt andet Eddy Merckx fra Belgien og Michael Indurain fra Spanien, der begge har vundet løbet fem gange, og Chris Froome fra Storbritannien, der har vundet fire gange.